Geslaagde voorstellingen voor groepen 5 t/m 8

Op vrijdag 8 april jl. hebben we in het kader van de kindermuziekweek voor alle leerlingen van de groepen 5 t/m 8 van de basisscholen van Volendam een mooie voorstelling gegeven. Dit waren 4 voorstellingen voor telkens zo’n 250 leerlingen.

Doel

De voorstelling is gebaseerd op een programma van theatermaker Tijl Damen. Hij heeft een leuke show voor de kinderen bedacht in het kader van voorlichting over het maken van muziek. De muziek die in de show verwerkt is, is deels door Tijl geschreven en door ons verzorgd. Dit is aangevuld met stukjes van onze eigen muziek met voor kinderen herkenbare nummers.

Doel van de voorstelling is om kinderen kennis te laten maken met muziek maken en hier ook actief aan mee te laten doen. Daarnaast maken ze kennis met ons als fanfarecorps. Ze leren de verschillende instrumenten kennen. Zo kunnen ze ervaren hoe leuk het is om zelf muziek te maken.

We hopen met deze voorstellingen zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om zelf een instrument te gaan spelen, want muziek maken is niet alleen leuk, het is ook heel gezond! 

Door zelf muziek te maken, zet je je brein op een andere manier aan het werk. Hierdoor verminderen concentratieproblemen en verbetert je motoriek. En doordat je in een orkest anderen ontmoet en samenwerkt om mooie muziek te maken, verbeteren je sociale vaardigheden ook nog eens!

Uitvoeringen

De voorstellingen waren ongekend succesvol. Elke voorstelling braken de kinderen de tent af. Vol enthousiasme deden ze mee. Enkele leerlingen werden ook naar het podium gehaald om zelf met een slagwerkinstrument mee te doen. Ze vielen zowat over elkaar heen om zich aan te bieden hiervoor. Erg leuk om te zien. Ook de interactie tussen Tijl en de kinderen was erg leuk. Ze gingen helemaal op in zijn verhaal. Dit kwam natuurlijk ook door de uitstekende uitvoering en de energie die Tijl en het corps er in stopten.

Direct na de eerste voorstelling werden we overvallen door een stroomstoring. Bijna heel Volendam kwam zonder stroom te zitten. Daardoor kwamen de vervolgvoorstellingen op losse schroeven te staan, want zonder licht voor het corps en versterking voor Tijl wordt zoiets lastig. Gelukkig hebben we met alle aanwezige creatieve geesten dit uitstekend kunnen oppakken. Door wat wanden te demonteren hadden we voldoende daglicht om een voorstelling te kunnen verzorgen. Tijl bleek ook zonder versterking zijn voorstelling te kunnen doen. En zo hebben we de tweede voorstelling ook succesvol kunnen uitvoeren. Gelukkig heeft het corps geen stroom nodig om muziek te kunnen maken. Bij aanvang van de derde voorstelling was de stroom weer terug en konden we de derde en vierde voorstelling op de normale manier uitvoeren. Ik denk niet dat de stembanden van Tijl het nog 2 voorstellingen hadden getrokken zonder versterking.

Tijdens de voorstelling heeft Tijl uitvoerig aandacht besteed aan de verschillende blaasinstrumenten die er zijn, hoe leuk het is om zo’n instrument te leren bespelen en wat muziek maken nu precies is. En dat op een hele leuke en voor kinderen aansprekende manier.  

Flyers

Alle kinderen hebben een flyer van ons meegekregen. Hierop staat informatie hoe ze zich kunnen aanmelden voor het leren bespelen van een blaasinstrument bij het corps. We hopen dat we een aantal kinderen enthousiast hiervoor hebben kunnen maken en dat ze zich zullen aanmelden. Indien ouders meer informatie willen hebben over een muziekopleiding bij het corps kan dat natuurlijk. Neem dan even via onze website contact met ons op.

Sponsors

Zo’n dag met 4 voorstellingen krijg je niet zomaar voor elkaar. Gelukkig hebben we hiervoor steun gekregen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Damslagfonds en het SKOV. Heel veel dank voor jullie bijdragen om deze supergeslaagde dag te kunnen realiseren. Meer informatie kunnen jullie vinden op:

www.damslagfonds.nl

www.cultuurfonds.nl

www.deskov.nl

www.tijldamen.com

En natuurlijk heel veel dank aan de scholen en alle docenten die aan deze dag mee hebben willen werken. De docenten hadden de organisatie perfect op orde. Alle leerlingen waren op tijd binnen zodat we ook op tijd konden starten met de uitvoeringen en op tijd klaar waren. Super!

Tot slot dank aan de PX voor de goeie verzorging van alle aanwezigen.

Wat ons betreft was het een zeer geslaagde dag die zeker voor herhaling vatbaar is. Wij hebben er heel veel plezier aan beleefd en aan de reacties van kinderen en docenten te zien en te horen geldt dat ook voor hen. Echt bijzonder dat we dit na alle coronaperikelen weer hebben kunnen organiseren.

Fanfarecorps Wilhelmina Volendam

www.fanfarewilhelminavolendam.nl

Tijl Damen (3).jpg
Tijl Damen (4).jpg
Tijl Damen (5).jpg
Tijl Damen (6).jpg
Tijl Damen (7).jpg
Tijl Damen (8).jpg
Tijl Damen (1).jpg
Tijl Damen (2).jpg
Tijl Damen (3).jpg
Tijl Damen (4).jpg
Tijl Damen (5).jpg
Tijl Damen (6).jpg
Tijl Damen (7).jpg
Tijl Damen (8).jpg
Tijl Damen (1).jpg
Tijl Damen (2).jpg
Tijl Damen (3).jpg
Tijl Damen (4).jpg
Tijl Damen (5).jpg
Tijl Damen (6).jpg